Botó Contacta amb Badaweb

70 anys després del seu afusellament es ret un homenatge a Frederic Xifré

Publicada: 21.05.2010Sección: Sociedad

70 anys després del seu afusellament, l'Ajuntament de Badalona ha retut un homenatge a l'alcalde de Badalona, Frederic Xifré. Ho fet a través d'un llibre que reprodueix íntegrament i per primera vegada la documentació del consell de guerra a què va ser sotmès l'exalcalde l'any 1940. Tant des de l'Ajuntament com historiadors, passant per fills i nets de Xifré, han coincidit en què aquest homenatge a la sala de plens és un acte de justícia social. Nombrosos descendents de l'exalcalde han assistit a l'acte i alguns no han pogut evitar les llàgrimes en recordar la figura de Xifré. Els membres de la família de l'exalcalde han lamentat que l'homenatge arribi tant tard. Tot i així, han recordat amb afecte l'únic alcalde de Badalona afusellat pel franquisme. Frederic Xifré Masferrer era regidor a l'Ajuntament de Badalona des de 1918. La dimissió per malaltia de l'alcalde Joan Deulofeu, va fer que s'escollís Xifré com a nou alcalde de la ciutat. Era l'any 1936 i només un any més tard es va haver d'exiliar a Marsella a causa de la Guerra Civil. Amb els franquistes ja a Catalunya, va ser detingut i sotmès a un Consell de Guerra. No era habitual, però l'exalcalde va rebre una gran quantitat de testimonis a favor seu, alguns d'ells, persones a qui l'exalcalde havia salvat la vida.

Els detalls del procés es poden llegir per primera vegada gràcies a les noves tecnologies que han permès la restauració del document. Allà es pot veure l'últim escrit de Xifré, que no és un altre que la seva signatura en la sentència de mort.publicidad

Enviar esta noticia a un amigo

Información de contacto

Para ponerse en contacto con nosotros, pueden hacerlo a través del teléfono de Badaweb 93 460 11 58 o simplemente rellenando el siguiente formulario.

Accepto l'envíament de comunicacions per email i la política de privacitat